Barion Pixel
Ez a webhely cookie-kat használ a szolgáltatások megfelelő nyújtásához, valamint statisztikai és kereskedelmi célokból. További információk az adatvédelmi irányelvről.
Elfogadom
Menü

Érdekli a komposztálás? ♻️ Akkor ez a bejegyzés Önnek szól!

2021. 06. 16. 00:00:00

Érdekli a komposztálás?


Mit is jelent a komposztálás?

A komposztálás azon természetes, szerves biológiai folyamat, mely során egy tápanyagban gazdag anyag keletkezik oxidációs folyamat során. A humusz, vagy másnéven komposzt, a különböző konyhai zöld élelmiszer hulladékok (krumplihéj, tojáshéj, növényi maradványok, hagymahéj, almahéj, csutka), kerti hulladékok (gallyak, fű, levelek), fűrészpor, nyersfa maradványok felhasználásával készíthető.

A földben lakó élőlények és mikroorganizmusok biológiai oxidációs folyamat részeként lebontják a szerves zöldhulladékot, melynek végeredményeként komposzt keletkezik. A komposzt egy tápanyagokban (ásványi sók, széndioxid) gazdag, morzsás, sötétbarna, földszerű anyag, mely számtalan kertészeti tevékenységhez felhasználható.


Komposztálás


Milyen előnyei vannak a komposztálásnak?

A komposztálás környezetbarát tevékenység, hiszen azok az élelmiszer maradványok és egyéb komposztálható termékek, melyek normál esetben a kukába kerülnek egy átlagos háztartásban, komposztálás útján újrahasznosításra kerülnek. A háztartási hulladékok mennyisége ezáltal csökken, így a hulladéklerakókat is mentesíteni tudjuk a felesleges szeméttől. A humusz ideális arra, hogy kertjeinket trágyázzuk vele, mivel a benne lévő mikroelemek és nehezen oldódó ásványi anyagok folyamatos tápanyag ellátást biztosítanak a növények számára, ezáltal elősegítve gyors fejlődésüket. 

A komposzt javítja a talaj szerkezetét, ezzel tápanyagban gazdag környezetet biztosítva a növények számára. Szerencsére nem kell lemondani a saját veteményes kertről még akkor sem, ha kertben lévő talaj nem épp a legideálisabb.


Mire van szükség a komposztáláshoz?


Mire van szükség a komposztáláshoz?

A komposztáláshoz csupán néhány dologra van szükség: egy jó minőségű komposztládára a megfelelő méretben, magára a zöldhulladék nyersanyagra, lapátra, és sok esővízre. Tévedés azt gondolni, hogy komposztálni csak azok tudnak, akik rendelkeznek kerttel! Szerencsére erkélyen, teraszon, vagy akár a konyhapulton is megoldható a konyhai zöldhulladékok újrahasznosítása egy kisebb tároló segítségével. Ez esetben csupán a megfelelő nedvességről kell gondoskodni gyakori locsolással.

 

Reméljük, hogy cikkünk alapján Ön is kedvet kapott ehhez az izgalmas és környezetbarát tevékenységhez! Ossza meg velünk bátran tapasztalait Facebook oldalunkon.

 

Frissítve: 2021.10.13.

Tartalomhoz tartozó címkék: kert komposztálás újrahasznosítás