Barion Pixel
Ez a webhely cookie-kat használ a szolgáltatások megfelelő nyújtásához, valamint statisztikai és kereskedelmi célokból. További információk az adatvédelmi irányelvről.
Elfogadom
Menü

Fahatású lemez kerítés építésén gondolkozik? Ezeket kell tudni vásárlás előtt

2021. 12. 23. 18:40:38


Olyan kerítésre vágyik, amely hosszú távon megőrzi eredeti minőségét és színét, továbbá nem szükséges pár évente költeni a karbantartására? A trapézlemez kerítés remek választás lehet, amennyiben egyedi és tartós kerítésre vágyik otthonában. Cikkünkben a fahatású lemez kerítésről osztunk meg néhány érdekességet. Ha Ön is fahatású lemez kerítés építésén gondolkozik, akkor ezeket érdemes elolvasni, mielőtt rögtön fejest ugrana az anyagvásárlásba. 


Mi az a trapézlemez kerítés?

A trapézlemez olyan színes bevonattal rendelkező horganyzott acéllemez, amely többek között felhasználható kerítés építéshez, tetőfedéshez, álmennyezet készítéshez, oldalfal burkoláshoz, és még sok más egyéb ipari és lakossági célra is. 

Tüzihorganyzás során a megfelelően megtisztított alapfémet nagyon magas hőmérsékletű (435–450 °C) folyékony cinkbe (horganyba) mártják. A horgany, azaz cink, ezüstös fémes, pikkelyes korrózióálló bevonatot képez az alapfémen és rendkívül ellenállóvá teszi azt a korrózióval (rozsdásodással) szemben. 

Felületkezelésüket tekintve a trapézlemezek poliészter vagy alucink bevonattal rendelkezhetnek a horganyzás mellett. Ezeknek a speciális bevonatoknak köszönhetik egyedi, színpompás megjelenésüket a világos árnyalatoktól kezdve a barnán át, egészen a sötét feketéig. Az alucink bevonat nagyon erős alumínium-cink-titán ötvözet, amelynek köszönhetően a trapézlemez rendkívül ellenálló és strapabíró lesz a környezeti behatásokkal, például időjárással szemben. A festett poliészter bevonat 25 mikront jelent a gyakorlatban, de ennél vastagabb bevonatok is léteznek. 


A fahatású trapézlemez kerítés előnyei és hátrányai

Az utóbbi években rendkívüli népszerűségnek örvendenek a fahatású trapézlemezből és a trapézlemez kerítéslécekből épített kerítések. Az egyik vagy mindkét oldalán famintás lemezek élethű fa hatást keltenek, így szinte minden környezetben megállják a helyüket. Bár a fa kerítés természetközeli, naturális és esztétikus megjelenést nyújt, számos hátránnyal rendelkezik. Ki szeretné a szabadidejét a fa kerítés festésével, lakkozásával és csiszolásával tölteni? A mai rohanó világban általában nehéz időt szakítani a kisebb ház körüli teendők elvégzésére, nemhogy sok-sok méternyi kerítés ápolására! A hagyományos fa kerítés idővel megrongálódhat a környezeti tényezők hatására, különösen akkor, ha nem tartós, gondozásmentes fából készült. Leggyakrabban a nedvesség és a különböző mikroorganizmusok elszaporodása miatt pár éven belül megkezdődik a fa rothadása, de nem szabad elfeledkezni az olyan fa élősködőkről és kártevőkről sem, mint a gombák, bogarak, rovarok, álszúk, és kopogóbogarak. 

A fával ellentétben a trapézlemezek sokkal ellenállóbbak és tartósabbak. Időtálló és költséghatékony megoldást jelent kerítés építéshez és még számos egyéb felhasználásra is tökéletesek. Az időjárás viszontagságaival szemben ellenállóak és hosszútávon megőrzik eredeti minőségüket. Bordázatos kialakításuknak köszönhetően elvezetik a csapadékot, így nem rozsdásodnak, nem fagynak meg. A fahatású trapézlemezzel az évenkénti festés és karbantartás kellemetlenségei elkerülhetők, miközben kertünkben élvezhetjük az élethű fa kerítés látványát. Nem kell többé tartania a lepattogó festéktől vagy a faanyag rothadásától. A speciális gyártási technológiának köszönhetően a fahatású trapézlemezek tartósan gyönyörűek maradnak és gondozásmentesek is.  A fahatású trapézlemez előnyei:

 • Tartós, rozsdamentes

 • Gondozásmentes, nem igényel karbantartást

 • Esztétikus végeredményt nyújt hosszú éveken át - mintha valódi fa lenne!

 • Kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik, így remek alternatíva a többi kerítéssel szemben

 • Egyszerűen használható és csak néhány kiegészítő szükséges a szereléshez

 • Szinte bármilyen környezetbe remekül illeszkedik, legyen szó lakossági vagy ipari környezetről

 • Nem rothad, nem töredezik, és nem reped meg az idő múlásával

 • Ellenálló a különféle időjárási viszonyokkal szemben

 • Nem szükséges csiszolni, lakkozni, impregnálni (tartósítani), illetve festeni, mint a valódi fát

 • Modern és stílusos megjelenésű, sosem megy ki a divatból 

 • Időtálló bevonattal rendelkezik, ami még UV álló is

 • Annyira egyszerű a használata, hogy szakember sem szükséges a felszereléshez

 • Egyedi méretekben elérhető, így mindenkinek kiszolgálja az igényeit

 • Rendkívül strapabíró acéllemezből készül, ami újrahasznosítható

 • Nincs veszteség, mivel egyedi méretre gyártva érkezik meg hozzánkA fahatású trapézlemez hátrányai:

 • A trapézlemez nem természetes anyag, mint a fa, hiába élethű fahatású

 • A megvásárolt trapézlemezt 1 hónapon belül fel kell használni, mert egy idő után a felület károsodhat

 • A felületen nem megfelelő tárolás esetén elszíneződés, foltosodás, penészedés jelenhet meg, amelyre garanciát a gyártók nem fognak érvényesíteni

 • Rézzel nem érintkezhet

 • Felületük a szerelés közben megkarcolódhat, így óvatosan kell velük bánni 

 • Folyamatosan magas páratartalmat és a sós levegőt nem bírja nagyon jól az anyag, ezért tengerpartokon nem ajánlott a használata - Magyarországon ilyen veszély szerencsére nem fenyeget


Mennyire tartós a lemez kerítés?

Ahogy korábban is említettük, a trapézlemez horganyzott acéllemezből készül, amit kettős bevonattal látnak el annak érdekében, hogy minél tartósabb legyen. A gyártás során az acéllemezt először savas fürdőbe mártják, majd a savas cink fürdőben elektromos feszültség alá helyezik. Az úgynevezett galvanizálás során a cink elektromos vonzás hatására permanensen az acéllemezre tapad, aminek köszönhetően az anyag rendkívül ellenálló lesz a korrózióval szemben. Ezt követően a lemezt műanyag vagy alucink bevonattal látnak el. A festékréteg nem csupán egyedi színt kölcsönöz a lemeznek, hanem extra védelmet nyújt a rozsdásodással szemben. 

Minél vastagabb az acéllemez, illetve a festékréteg, annál tartósabb és hosszabb élettartamú lesz a kerítés. Nem minden trapézlemez ideális kerítés építéshez, így érdemes a vásárlás előtt az egyes típusokról tájékozódni.

Általánosságban elmondható, hogy a trapézlemez kiváló alapanyag kerítés építéshez és számos más felhasználásra is, mert nagyon jó ár-érték arányt kínál, tartós, könnyen és gyorsan felszerelhető, illetve nem szorul ápolásra.


Milyen ár-érték aránnyal rendelkezik a fahatású trapézlemez kerítés?

A fahatású trapézlemez kerítés árak a trapézlemez típusától is függnek, de jellemzően 1800-4990 Ft/m2 ár között vásárolhatók meg. Ha ennél olcsóbban kapható, az nagy valószínűséggel vékony, 0,4 mm vastagságú acéllemezből készült, amit lakóházra nem, csak esetleg melléképületekre tudunk javasolni. Ezeknek a lemezeknek az élettartama gyakran nem haladja meg az 5 évet, így kerítés építéshez mindenképpen vastagabb trapézlemezt érdemes vásárolni.Az ár függhet a jelenlegi piaci helyzettől. Például, ha drágább lesz a fém, amit a cégek a gyártás során nyersanyagként felhasználnak, akkor várhatóan magasabbak lesznek a trapézlemez árak. Érdemes a híreket olvasni az aktuális piaci helyzetről, és lehetőség szerint megvárni, míg kedvezőbb árakat lehet kifogni.

A trapézlemez ár függ továbbá a márkától. Azok, akik régóta a piacon vannak és kiépítették a brandet, jellemzően magasabb profit kulccsal dolgoznak, mint azok, akik frissen léptek a piacra és bevezető árakkal dolgoznak. Továbbá, az acéllemez vagy festékréteg vastagságától is függhet az ár. Minél vastagabb a lemez, illetve a bevonat, annál magasabb lesz az ár is, hiszen akkor sokkal jobb minőségű a termék, mint a vékonyabb rétegek esetében.  


Milyen színben kapható fahatású trapézlemez kerítés?

A fahatású trapézlemezek számos gyönyörű árnyalatban kaphatók. A legnépszerűbbek a csokoládé, világos fenyő, mézéger, aranytölgy, sötét tölgy és dió színek. Igény szerint egyoldalú vagy kétoldalú famintával is rendelhetők. Családi házak esetében a kétoldalú famintás lemez sokkal esztétikusabb.


Milyen felhasználásra ideális a fahatású trapézlemez?

A fa mintázatú lemezek elsősorban kerítés építéshez és garázskapuk készítéséhez ideális, tetőfedésre vagy burkolásra más típusú trapézlemezt javaslunk. Az igényeknek megfelelően a trapézlemezek méretre vághatók. A rendelés során is az egyedi igények szerint lehet rendelni a kívánt mennyiséget, így nem marad fölösleg sem.

Ha bizonytalan a rögzítést illetően, kérje bizalommal munkatársaink segítségét a beszereléshez!


Ha szeretne többet megtudni a trapézlemez kerítéslécekről, olvassa el kapcsolódó bejegyzésünket