Barion Pixel
Ez a webhely cookie-kat használ a szolgáltatások megfelelő nyújtásához, valamint statisztikai és kereskedelmi célokból. További információk az adatvédelmi irányelvről.
Elfogadom
Menü

Fakaró, facölöp, rúdfa: Mit érdemes tudni róluk?

2021. 11. 29. 13:47:00

Kerítés cölöp


Biztosan olvasott vagy hallott már élete során a címben is szereplő faanyagokról. Ha foglalkozott kerítés felújítással, kertrendezéssel vagy szőlő termesztéssel, akkor biztosan nem ismeretlenek ezek a kifejezések. Lehetséges, hogy vásárolt is már egy kertészetben vagy webáruházban valamelyik termékből. 

Gondolta volna, hogy gyakran még egyes szakemberek sem tudják megmondani, hogy mi a különbség a fakaró, facölöp és rúdfa között, illetve, hogy van-e egyáltalán? A laikusoknak még nehezebb a dolguk. A különbségekkel azért is érdemes tisztában lenni, mert ha tudatosan választunk faanyagot, nem csak sok felesleges kiadástól kímélhetjük meg magunkat, de időt is tudunk spórolni a vásárlás során. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi a különbség a fakaró, facölöp, rúdfa között, továbbá hogy milyen célra használhatók, melyiket érdemes választania, ha tartós megoldást keres a kertbe, illetve, hogy milyen más alternatívák vannak még a piacon.


Mi a különbség a fakaró, facölöp és rúdfa között?

A fából készült termékek kínálata között sokszor nehéz eligazodni, különösen akkor, ha valaki nem rendelkezik elég szakmai ismerettel az anyagok terén, illetve a felhasználási módokat illetően. A megfelelő tudás hiánya sokszor ahhoz vezet, hogy szükségtelenül, nem megfontoltan költünk olyasmire, amire valójában nem lett volna szükség a célunk megvalósításához, legyen szó növényfuttatásról, szőlő támrendszer készítésről, vagy otthoni kerítés építésről. Nézzük, mik is az alapvető különbségek az egyes fa termékek között.


Fakaró

A fakaró valamilyen fából, jellemzően akácból és fenyőből készült fa oszlop, amelyet leggyakrabban kertészkedési célokra használnak fel. A karó egyik vége sima szögletes, a másik vége pedig hegyezett annak érdekében, hogy könnyen le lehessen szúrni a földbe.  

Egy egyszerű, de sokoldalú természetes anyagú fakaró számos kertészeti tevékenységhez ideális. A mindennapi kertészkedők a fakarót leggyakrabban kúszó zöldségnövények (paradicsom, uborka, futóbab, cukorborsó, egymagvú tök), továbbá málnabokrok, ribizli bokrok termesztéséhez alkalmazzák.


Paradicsomkaró


A kúszónövények alapvető tulajdonsága, hogy felfelé, a napfény irányba ,,másznak”, hogy leveleiket a lehető legtöbb napsugár érje, ezért szükséges számukra valamilyen támaszték, amin tudnak felfelé ,,futni”. Érdekesség, hogy a kúszónövények nagyon gyakran  más, a náluk erősebb, robusztusabb növényekre kapaszkodnak fel. A fény elérése érdekében a növények hajtásai mindenfélére felkapaszkodnak, amire csak tudnak, köztük fákra, bokrokra, sőt még sziklákra is. A futónövények, szemben a kúszónövényekkel, kevésbé ,,erőszakosak”, ők inkább a talaj mentén kezdenek terjeszkedni és más növényekre, vagy akár a kerítésre másznak rá. Annak érdekében, hogy ezt megakadályozzuk, alkalmazhatunk fakarót, így a futónövények arra fognak felkapaszkodni. A fakarók segítségével szabályozhatjuk a futónövények mozgását, ami sokszor elengedhetetlen, ha szép és rendezett kertet szeretnénk kialakítani.


Növényfuttatás

Ha álmaink között szerepel egy konyhakert kialakítása az erkélyen vagy a teraszon, akkor a kaspók, a föld, és természetesen a növény palánták beszerzése mellett szükség lehet támasztó fakarókra is. A legtöbb zöldségnövény, amit ilyen körülmények között szoktak leggyakrabban termeszteni a lelkes hobbikertészek, köztük a paradicsom, a paprika, és az uborka, mind futónövények. Ahogy korábban említettük, ezeknek szüksége van megfelelő támasztékra ahhoz, hogy megfelelő irányba tudjanak fejlődni. Paradicsomhoz a legjobb választás a paradicsomkaró használata, mert ez kötöző nélkül tartja meg a paradicsomot és tartósabb is, mint a hagyományos fa. A nagy paradicsomfajtáknak szilárd támasztékra van szükségük, mivel a növény elég súlyos lesz, ha már tele van paradicsommal, ezért hozzájuk érdemes vastagabb és nagyobb méretű fakarót vagy fém paradicsomkarót választani. 

A kertészeti vonalon tovább haladva, a fiatal facsemeték, cserjék törzsének megtámasztására is szokás fakarót használni. A kisebb gyümölcsfák gyökere még nem elég erős ahhoz, hogy stabilan megtartsa a csemetét, így akár egy vihar alkalmával megsérülhet a fa törzse. Egy stabil támasz biztosítja, hogy a frissen ültetett csemete szép egyenesen nőjön, illetve, hogy ne mozogjon a földben. A csemetének időre van szüksége ahhoz, hogy erős gyökereket növesszen. Ha nincs megfelelő támasz, ami segíti stabilan tartani a növényt, akkor a vékony gyökér szálak elszakadhatnak és a fa nem tud majd jól gyökerezni.


A lakásban sem idegen a fakarók használata. Gyengébb szárú virágok, szobanövények megtámasztására, illetve futtatásához szintén alkalmaznak fából készült karókat. Ezeknél a választék óriási, gyakran speciális kialakításúak. Formájuk lehet egyenes vagy íves, az anyagukat tekintve pedig a hagyományos fenyő vagy akác mellett megjelenik az egzotikus kókuszrúd vagy bambuszrúd is. Ezek nem csak tartósak, de nagyon esztétikusak is, így gyakran még vendéglátó helyeknél is találkozni lehet velük. A természetes bambuszból, akácból vagy fenyőből készült fakarók tehát felhasználhatók a lakásban virágok és szobanövények futtatására, támasztására, illetve a kertben, erkélyen vagy teraszon is a zöldség palánták termesztésénél.

A szőlőtermesztés során a szőlő támrendszer kiépítéséhez is szokás fakarókat alkalmazni, hiszen szőlő ugyancsak futónövény, aminek szüksége van megfelelő támasztékra. Ilyen célú felhasználásra nagyobb méretű karókat érdemes vásárolni, hiszen a szőlő gyorsan nő, hamar megerősödik, így nem érdemes 1 méternél alacsonyabb karót választani.


Szőlő támrendszer

Facölöp

A cölöpök olyan fa oszlopok, melyeknek mindkét vége kerekített, nincsen egyik vége sem kihegyezve. Ha az oszlop egyik vége hegyes, akkor már rúdfáról beszélünk. 

A cölöpök általánosan felhasználhatók lakossági kerítés építéshez, mezőgazdasági ültetvények bekerítése során épített kerítések oszlopaként. Az állattartók kültéri karámok kerítése során támoszlopként is gyakran felhasználják.


Facölöp

Dróttal, vadhálóval, villanypásztorral vagy fa kerítéslécekkel kiegészítve esztétikus, stabil és időtálló kerítés építhető a segítségükkel. A nagyobb és vastagabb cölöpök kertek, mezőgazdasági területek elkerítésére, védelmére, továbbá villanypásztor telepítéséhez alkalmasak, míg a vékonyabb és kisebb cölöpök általános kerti felhasználásra gyümölcs és zöldség támasztóként ideálisak.


Fa oszlop

Építkezések során leggyakrabban támoszlop vagy állványzat készítéséhez alkalmaznak facölöpöket, szóval felhasználásuk igencsak sokrétű. A facölöpök készülhetnek fenyőből, azon belül a leggyakoribb borovi fenyőből, vörösfenyőből, lucfenyőből, továbbá  akácból, tölgyből, bükkből, csak hogy néhányat felsoroljunk. 


Rúdfa

A rúdfa szintén egy fa oszlop, mely abban különbözik a cölöptől, hogy az egyik vége hegyezett. A hegyes végnek köszönhetően gyorsan és könnyen bee lehet szúrni a földbe, így rengeteg időt lehet megspórolni a munkálatok során. A felhasználási módokat illetően a rúdfák nem sokban különböznek a cölöpöktől. 


Rúdfa


A rúdfát is szokás kerítés oszlopként, támrendszer elemeként használni. Ha a rúdfa hegyezett végét nem a földbe szúrjuk, hanem majd azok néznek az ég felé, akkor egy igencsak érdekes  - és extra biztonsággal ellátott - kerítés építhető. Egy 1,5-2 m magas fa kerítés, aminek a teteje szúrós kialakítású, biztosan elveszi majd a betolakodók kedvét attól, hogy bemásszanak a kertünkbe.  

A skandináv típusú rúdfa kerítés tökéletes választás azoknak, akik vágynak a természetközeli életérzésre és igazán egyedi, masszív kerítést szeretnének otthonukba. A skandináv típusú rúdfa kerítés alkalmas oldal-, utcafronti és sorházak kertjét elválasztó kerítések építéséhez. Intim környezetet biztosít, hogy nem nagyon lehet átlátni rajta, továbbá segít tompítani a kintről érkező zajokat is.

A rúdfák általánosan felhasználhatók lakossági kerítés építéshez, állattartás során a kültéri karámok kerítésének támoszloplaként, és mezőgazdasági ültetvények bekerítéséhez készített kerítés oszlopaként. Dróttal, vadhálóval, villanypásztorral vagy fa kerítéslécekkel kiegészítve esztétikus, stabil és időtálló nyitottabb típusú kerítés építhető a segítségükkel.

Ha például egy lugast építenénk, akkor a rúdfa tökéletes választás lenne a növények támasztásához, hiszen vastagabb és strukturáltabb, mint a fakaró, illetve könnyen le lehet szúrni a földbe. A rúdfa felhasználható korlátként is, nem mellesleg sokkal gazdaságosabb megoldás mintha fém korlátot készíttetnénk valakivel. A rúdfák, akárcsak a fakarók, ideálisak facsemeték kitámasztásához is.


Lugas fa oszlopból

Milyen a minőségi fakaró, facölöp és rúdfa? Mennyire tartósak ezek a fa termékek?

A faanyag az egyik legősibb építőanyag, mely rendkívüli népszerűségét részben természetes szépségének, illatának, valamint könnyed megmunkálhatóságának köszönheti. 

A természetes, kezeletlen fának megvannak sajnos a hátrányai, ha a tartósságot figyelembe vesszük. Az időjárás viszontagságai, a különböző gombák és fa paraziták megrövidíthetik a nem megfelelően kezelt faanyag élettartamát. Érdemes olyan fakarót, facölöpöt vagy rúdfát választani, amely impregnált. Az impregnálás biztosítja a fa védelmét a nedvesség, UV sugárzás és károkozók ellen. Napjainkban létező korszerű favédő eljárásnak - úgynevezett magas nyomású préselésnek - köszönhetően már vásárolhatunk olyan faanyagot, amely rendkívül tartós és ellenálló lesz a környezeti hatásokkal szemben. A telített fa manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A telítéses eljárás során speciális biológiai favédő oldattal kezelik a fát, amely biztosítja a későbbiekben a faanyag hosszú távú külső- és belső védelmét a korhadással és féregkárokkal szemben. A telített fa termékek maradandóan tartósak és gondozásmentesek, továbbá ápolás és felületkezelés nélkül hosszú ideig megőrzik eredeti szépségüket.


Fa cölöp olcsón


Ha facölöpöt vagy rúdfát vásárolunk, érdemes tehát tudatosan ezekből a típusú faanyagokból válogatnunk. Ezek tartósak és nagyon jó minőségű termékek, amik időtálló megoldást nyújtanak. A rosszul kiválasztott faanyag minősége és megjelenése idővel károsodhat a fát megtámadó gombák, élősködők, valamint az időjárási viszonyok miatt, ezért fontos, hogy olykor kicsit több pénzt áldozzunk fel a minőség oltárán a hosszú távon megbízható és szép végeredmény érdekében.

Ha szeretne többet megtudni a gondozásmentes telített faanyagról, olvassa el a cikkünket itt


Hol érdemes fakarót, facölöpöt és rúdfát vásárolni?

Mindenképpen olyan helyről érdemes beszerezni őket, ahol elegendő információt tudunk a termékek gyártását illetően. Ne vásároljunk faanyagot akárkitől, mert lehet nem járunk jól a végén. Lehetőség szerint gyártóktól, viszonteladóktól érdemes ilyen fa termékeket vásárolni, akik megbízhatók és készségesen segítenek a választást illetően.


Néhány remek alternatíva a fakarók, cölöpök helyett

Az újrahasznosított műanyagból készült cölöpök ideálisak lehetnek a facölöpök és rúdfák helyett. Anyaguk tömör műanyag, mely ellenáll a szélsőséges időjárási viszonyoknak, a nedvességnek, a kórokozóknak, az élősködőknek, és a különféle gombáknak, ezáltal tartós felhasználást tesznek lehetővé. Webáruházunkban kapható műanyag oszlopok UV védelemmel vannak ellátva, így hosszú évekig megőrzi eredeti színüket és minőségüket.

A fából készült karók helyett szintén lehet műanyag karókat, oszlopokat alkalmazni. Nálunk újrahasznosított anyagú oszlopok széles szín-és méretválasztéka kapható, így ha a fa helyett inkább mást választana, a 100% -ban újrahasznosított anyagú termékek remek alternatívák lehetnek. Itt meg tudja őket tekinteni. 


Összefoglalás

A természetes fából készült fakarók segítségével hozzájárulhatunk a növények megfelelő növekedéséhez, emellett pedig védelmet biztosíthatunk számukra az időjárás viszontagságaival és egyéb külső hatásokkal szemben. A fakarókat alkalmazhatjuk kültéren a kertben vagy beltéren a lakásban. Natúr színük és természetes megjelenésük miatt minden környezetbe remekül beilleszkednek.

Kerítés építéshez kiválóak a cölöpök és rúdfák, de fontos odafigyelni arra, hogy védőanyaggal kezelt termékeket válasszunk, amelyek hosszú távon biztosítják a fa védelmét és tartósságát.