Barion Pixel
Ez a webhely cookie-kat használ a szolgáltatások megfelelő nyújtásához, valamint statisztikai és kereskedelmi célokból. További információk az adatvédelmi irányelvről.
Elfogadom
Menü

Gondozásmentes fa kerítés? Ismerje meg a telített fát

2021. 07. 29. 17:32:00

Gondozásmentes faanyag? Ismerje meg a telített fát


Gondolta volna, hogy létezik olyan faipari termék, mely nem csak esztétikus megjelenésű, de maradandóan tartós és gondozásmentes is? A megfelelő faipari termék megtalálása sokszor nem egyszerű feladat, azonban a telített fával nem lehet mellé lőni.  Cikkünkben bemutatjuk a telített fa kiemelkedő tulajdonságait, valamint ismertetjük azokat az előnyöket, amiért érdemes a telített fát választania otthonába.


Mi az a telített fa?

A fa az egyik legősibb építőanyag, mely rendkívüli népszerűségét részben természetes szépségének, illatának és könnyed megmunkálhatóságának köszönheti. Sajnos azonban hátránya is van: az időjárás viszontagságai, a különböző gombák és fa paraziták megrövidíthetik a nem megfelelően kezelt faanyag élettartamát. A telített fa azonban más. Egy korszerű favédő eljárásnak - úgynevezett magas nyomású préselésnek - köszönhetően a faanyag rendkívül tartós és ellenálló lesz a környezeti hatásokkal szemben. A telített fa manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Előszeretettel használják az építőiparban, a bútorgyártásban, de lakossági felhasználásra is ideális kiemelkedő tulajdonságai miatt.


Telített faanyag


Hogyan történik a faanyag telítése? 

A gyártási folyamat kezdetén a fa egy autoklávba kerül, ahol vákuumos előkezeléssel eltávolítják belőle a nedvességet. Az eltávolított nedvesség helyére speciális biológiai favédő oldat kerül, amely biztosítja a későbbiekben a faanyag hosszú távú külső- és belső védelmét a korhadás és féregkárok ellen.


Gondozásmentes faanyag


A szert erős nyomással préselik át a faanyag szíjács részének teljes keresztmetszetében. Az eljárás során a fa szerkezete nem sérül, viszont fizikai tulajdonságai megmaradnak. A folyamat utolsó lépéseként a faanyag vákuumos utókezelésen esik át. A telítés az Európai elvárásoknak és előírásoknak megfelelően történik.

 

A rosszul kiválasztott faanyag minősége és megjelenése idővel károsodhat a fát megtámadó gombák, élősködők, valamint az időjárási viszonyok miatt, ezért fontos, hogy áldozzunk a minőségre a hosszú távú megbízható és szép eredmény érdekében. A telített fa termékek prémium minőségű borovi fenyőből készülnek egy speciális gyártási technológiával, amely biztosítja a fa védettségét a féregkárokkal és a korhadással szemben, valamint hosszú életet biztosít a végterméknek.


Hogyan történik a faanyag telítése? 


A telített fa termékek maradandóan tartósak és gondozásmentesek: ápolás és felületkezelés nélkül hosszú ideig megőrzik  szépségüket, így nem kell majd azon fáradoznia, hogy favédő szerekkel kezelje évente a fát. Igény szerint fa fapáccal utólagosan pácolható és színezhető nem vizes alapú, vastagon fedő páccal.

 

A természetesség hívei sokszor nem is tudatosan, de előszeretettel választanak otthonukba minél több fából készült terméket. A telített fa harmonikusan beilleszkedik egy kert természetes környezetébe, és szinte egybeolvad a természettel. A belső- és külső fa építészeti elemek otthonunk megjelenésének alapkövét jelentik: megteremtik azt a domináló stílust, ami a lakás alap hangulatát képezi, továbbá befolyásolják azt is, hogy milyen bútorokat és lakás kiegészítőket választunk majd a későbbiek során.


Telített fa


Az ,,élő” fa idővel egyre csak szépül, hiszen a fenyő az évek során ,,beérik”, akárcsak a jó bor. A fenyő változása nem hátrány! Éppen ellenkezőleg: idővel a fa nemesedik és érettebbé válik. Telített fa termékeink erdei borovi fenyőből készülnek, melyeknek természetes mintázata és erezete természetes hatást kölcsönöz a végterméknek. Naturális megjelenésük miatt a borovi fenyőből készült telített fa termékek széles körben felhasználhatók: kiváló választást jelentenek kerítés építéshez, kerti járófelületek és teraszok burkolására, ágyásokhoz, kerti bútorokhoz, kerti tárolókhoz, komposztládához, vagy növényfuttatáshoz.


Miért válasszam a telített fát?

  • Maradandóan tartós megoldást jelent 

  • Gondozásmentes

  • Prémium minőségű 

  • Gazdaságos - kiváló ár-érték arányú

  • Idővel egyre csak szépül

  • Természetes, és biológiailag ártalmatlan a környezetre

  • Igény szerint fapáccal utólagosan is pácolható

  • Biztonságosság - a faanyag a befecskendezett telítőanyagnak köszönhetően lassabban kap lángra, mint a kezeletlen faanyag

  • A modern gyártási technológiának köszönhetően kívül és belül is védelmet élvez a korhadás és féregkárok ellen

  • Bármilyen otthonba integrálható esztétikus megjelenése miatt.

 

Reméljük, hogy hasznosnak találta cikkünket. Ha érdekli, hogyan tud hasznosan kikapcsolódni a kertben, olvassa el az erről szóló cikkünket is.

 

Frissítve: 2021.10.13.