Barion Pixel
Ez a webhely cookie-kat használ a szolgáltatások megfelelő nyújtásához, valamint statisztikai és kereskedelmi célokból. További információk az adatvédelmi irányelvről.
Elfogadom
Menü

Kerítés újrahasznosított anyagból? Ismerje meg az újrahasznosított műanyag kerítésléceket: előnyök, hátrányok, felhasználási módok

2021. 08. 19. 18:57:29

Vörös műanyag kerítésléc

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi különbözteti meg ezeket a kerítésléceket a hagyományos műanyagból készült lécektől. Cikkünkben kendőzetlenül ismertetjük a műanyag lécek előnyeit, hátrányait, továbbá bemutatjuk a lehetséges felhasználási módokat is. Amire még keressük a választ: akiknek ugyan a környezetbarát termék kiválasztása nem elsődleges szempont, megéri-e szintén inkább újrahasznosított lécek mellett döntenie? 


Mitől újrahasznosított ez a típusú kerítésléc?

Mivel manapság egyre többen igyekeznek tudatosabb döntéseket hozni a vásárlásaik terén, számos cég kezdett el olyan építőipari termékeket forgalmazni, amelyek környezetkímélőbb megoldást jelentenek az építkezések során. A hagyományos műanyag kerítéslécek mellett pár éve jelentek meg az újrahasznosított műanyagból készült kerítéslécek, amelyek azóta is növekvő népszerűségnek örvendenek. Ez jó hír lehet azoknak, akik igyekeznek környezetbarát megoldásokat választani otthonuk felújítására, beleértve a kertet és az ahhoz tartozó kerítést is. 


Műanyag kerítéslécek


Az újrahasznosított műanyag lécek környezetkímélő megoldást jelentenek a kerítés építők számára. 

A műanyagok mesterséges úton előállított vagy átalakított anyagok, szerves polimerek, melyek szinte mindenütt körülvesznek minket. Megtalálhatók többek között a háztartásokban, a gyárakban, az élelmiszeriparban, de még gyakran a ruhák amiket viselünk is műanyagból készültek. Az eldobható műanyag hulladékok a környezetre nézve rendkívül károsak abból a szempontból, hogy nem tudnak lebomlani, ezért hosszú ideig szennyezik hulladékként a környezetünket. ,,Az alapanyag kitermeléstől a gyártáson és használaton át a hulladékká válásig, a műanyag teljes életciklusa során szennyez” (Forrás: Greenpeace). 

 

Az újrahasznosított műanyagok megjelenése nagy előrelépésnek tekinthető a piacon, ami nem jöhetett volna létre új szemléletmód nélkül. A hagyományos műanyaggal ellentétben az újrahasznosított műanyagok környezetbarát megoldást jelentenek, emellett pedig rendkívül tartósak, praktikusak és sokrétűen felhasználhatók. 

 

Amiben az újrahasznosított anyagú termékek különböznek a hagyományos, elsődleges műanyagoktól az az, hogy 95%-ban osztályozott kommunális és ipari hulladékok felhasználásával készülnek, hőkezeléses eljárással. A gyártás végeredménye egy kiváló fizikai és mechanikus tulajdonságokkal rendelkező polimer keverék, melynek fő alkotóelemei poliolefinek (polietilén és polipropilén). PET anyagot a keverék nem tartalmaz. A gyártási folyamat az ISO 9001:2001-es szabvány szerinti minőségbiztosítási rendszer felügyelete alatt történik, az európai irányelveknek megfelelően. 


Az újrahasznosított műanyag kerítéslécek tulajdonságai

Az újrahasznosított műanyagból előállított termékek kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért is olyan népszerűek manapság. Néhány szempont, ami alapján kitűnnek a tömegből:

 • Az időjárás viszontagságaival szemben tökéletesen ellenállóak
 • Anyagában színezettek és UV stabilizátorral készülnek
 • Tömör műanyagból készülnek, nem törnek el, így tetszőlegesen méretre igazíthatóak
 • Több méretben kaphatók
 • Ellenállnak a nedvességnek, a kórokozóknak, az élősködőknek, a gombának és a penészgombának
 • Nem korhadnak el, mint a valódi fa.

Hamarosan bővebb szó esik a műanyag kerítéslécek előnyeiről és hátrányairól. 


Mennyire tartósak a műanyag kerítéslécek? 

Az újrahasznosított műanyag egy olyan kevert anyag, amely ellenáll a nedvességnek, és kiemelkedő fizikai, illetve mechanikus tulajdonságokkal rendelkezik. A lécek, profilok, illetve egyéb újrahasznosított műanyag termékek elsősorban annak köszönhetik tartósságukat, hogy olyan anyagból készülnek, ami kikezdhetetlen az időjárás, élősködők, kórokozók és a penészgombák által. Az anyag tömör, így a végtermék nem törik el használat során, könnyen megmunkálható lesz, továbbá korhadásmentes és gondozásmentes.


A műanyag kerítésléc előnyei és hátrányai

A műanyag lécek tartósságáról korábban már esett szó, így ezt az előnyt ennél a résznél most mellőzve megismerkedünk a többi említésre méltó tulajdonsággal, valamint a hátrányokról is. 

Előnyök 

Az újrahasznosított műanyag kerítéslécek előnyei között szerepelnek az alábbiak:

 • Korhadásmentesek és vízállóak nem szívják magukba a nedvességet

 • Nem igényelnek karbantartást

 • Könnyen megmunkálhatók

 • Kiválthatják a fát, így kevesebb kerül kivágásra - évente akár 260 db fát is megmenthet ezáltal

 • Ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben (nedvesség, rothadás, gombák, penészgombák, vegyi anyagok, paraziták)

 • UV stabilak (védelmet élveznek a napsugárzással szemben, így nem fakulnak el sok idő után sem)

 • Pénztárcabarát megoldást jelentenek

 • Anyagában színezettek, így nem kell őket festeni, és nem is kopnak el idővel

 • Fagyállók (nem szívják magukba a nedvességet, így nem fagynak meg, majd repednek el)

 • A termékek használata rendkívül sokrétű és egyszerű (fa vagy fém megmunkálására alkalmas szerszámokkal, kisgépekkel lehet vágni, fúrni, csavarozni őket). 


Vörös műanyag léc


Hátrányok

Első hátrányként megemlíthető, hogy bár a termékek UV védelemmel vannak ellátva, néhány éven belül várhatóan színárnyalat változás következik majd be a környezeti hatások miatt. Fontos megemlíteni, hogy ez egy természetes jelenség, ami ugyanúgy jelentkezik a hagyományos műanyagok esetében is és igazából elkerülhetetlen. Akit ez zavar, válasszon inkább valami mást az újrahasznosított műanyag kerítéslécek helyett! Az eredeti szín hosszú távú megőrzésének legjobb módja, ha időnként vízzel lemossuk a terméket. Kerti slaggal időnként meglocsolhatja a kerítést, amit aztán a száradás után glicerin tartalmú műanyag ápolóval érdemes kezelni. Ha ezt tavasszal vagy ősszel megismétli, növelheti annak esélyét, hogy a kerítéslécek akár 15-20 évig is megőrzik eredeti színüket és élénkségüket.


Újrahasznosított műanyag kerítésléc közelről


Az esztétikum ösvényén maradva érdemes megemlíteni, hogy az újrahasznosított műanyag termékek felülete nem lesz teljesen homogén a gyártás során, ami egyeseknek valószínűleg hátrány, de másoknak akár előny is lehet. Az elsődleges nyersanyagból készített műanyag termékek felülete sima, azonban a környezetbarát termékek külsején lehetnek apróbb, az alapszíntől eltérő foltok, csomók. Ezek a gyártói előírás szerint azonban nem haladhatják meg az 1,5 cm² méretet. Valaki szerint ez esztétikai hiba, míg mások kifejezetten imádják őket, mert egyedi, természetes és nyers hatást keltenek. Mellesleg, a termékek tartósságát és használhatóságát sem befolyásolják ezek a ,,külső jegyek”. 

 

Az is zavaró lehet, hogy az egyes termékek színében árnyalatnyi eltérések lehetnek. Ezek a színkülönbségek szintén fokozzák a természetes hatást, így nem érdemes aggódni miattuk. 

További hátrány lehet, hogy bizonyos műanyag termékeket, köztük a profilokat és léceket, nem ajánlott ragasztani, hegeszteni és forrasztani, illetve nem használhatók szerkezeti és/vagy tartó elemként. Aki ilyen célból vásárolna, próbálkozzon inkább vassal vagy fémmel.

 

Bár az újrahasznosított műanyag lécek környezetbarátabb megoldást jelentenek, mégiscsak műanyagokról van szó, aminek a környezetben történő halmozása sosem lesz ártalmatlan. A legjobb megoldás az, ha tudatosan választunk alapanyagot a kerítéshez és előnyben részesítjük az újrahasznosított műanyagot. Figyelembe kell venni, hogy minél hosszabb ideig tartson majd a végeredmény. Minél jobb minőségű anyagot választunk a kerítés építéshez, annál valószínűbb, hogy tartós lesz a végeredmény. Van, amikor nem érdemes a filléreken spórolni!


Műanyag kerítéslécek felhasználási területei 

Az újrahasznosított műanyag léceknek köszönhetően lehetőségünk van környezetbarát módon felújítani kerítésünket. A műanyag lécek lakossági, ipari, mezőgazdasági célokra egyaránt felhasználhatók. Leggyakrabban családi házak, nyaralók és kiskertek körbekerítésére használják őket, de közterek, iskolák és óvodák, parkok, közintézmények is előszeretettel vásárolják manapság különféle építkezési projektekhez. A műanyag kerítéslécek ideálisak kerítés építéshez, továbbá stégek, homokozók, korlátelemek készítéséhez és otthoni ,,készítsd magad" (DIY) projektekhez. 

A műanyag profilok, melyekből szintén építhető kerítés, szintén sokrétű felhasználást tesznek lehetővé. Kiválthatnak zártszelvényt, deszkát és lécet is. Az időjárás viszontagságaival szemben sokkal ellenállóbbak, mint a fából vagy vasból készült profilok. A fa egy idő után elveszti eredeti szépségét, hiszen a sok nedvesség miatt jellemzően rohadni kezd, megtámadják az élősködők, a rovarok. A vas korrodálódhat, elszíneződhet, ami nem nyújt majd esztétikus látványt. 


Milyen ár-érték aránnyal rendelkeznek a műanyag lécek?

Bár az újrahasznosított lécek kicsit drágábbak, mint a nem újrahasznosított műanyagból készült változatok, az esetleges árkülönbséget indokolja a minőségbeli különbözőség. Az általunk forgalmazott újrahasznosított lécek például sűrű, tömör műanyagból készülnek, nem silány minőségű műanyagból, amik hamar elkopnak, eltörnek élettartamuk során. Mint ahogy az élet más területein, a minőséget általában meg kell fizetni, viszont ha hajlandóak vagyunk kicsit több pénzt költeni a kerítésünk építése során, garantáltan elégedettebbek leszünk a végeredménnyel. 

Az árkülönbséget az is indokolja, hogy a termék egy speciális gyártási technológiával készül, ami nem minden beruházónak érhető még el. Mivel ez a piaci szegmens, vagyis az újrahasznosított kerítés elemek piaca még viszonylag kicsi és fejlődés alatt áll, lehetséges, hogy most még többet kell fizetni a termékért, mint amennyit majd 20 év után kell. Miután jobban teret hódítanak a termékek a piacon, illetve egyre szélesebb körben lesz elérhető az a bizonyos gyártási technológia is, valószínűleg csökkenni fog a termékek ára (persze ne felejtsük el figyelembe venni az inflációt, ami befolyásolja a pénz értékét). 


Megéri újrahasznosított műanyag lécet vásárolni?

Ha a választás során a környezettudatosság és az időtállóság elsődleges szempont, akkor mindenképpen megéri  újrahasznosított műanyag léceket vásárolni. Olyan sok előnnyel és kevés hátránnyal rendelkeznek, hogy mindenképpen érdemes inkább újrahasznosított lécekre beruházni az elsődleges műanyagból készült változatok helyett. Az utóbbiak sokkal károsabbak a környezetre nézve, a többségük hamar kifakul, elkopik, szóval kevésbé jó választásnak bizonyulnak. 


Melyik műanyag kerítéslécek a legdivatosabbak 2021-ben?

2021 nyarán a vörös színű léc vitte a pálmát. Az ősz közeledtével azonban feltörekvő népszerűségnek örvend a barna, illetve az antracit színű sík és íves fejű kerítésléc is. Valószínűleg ezek lesznek top kedvencek egész ősszel. Ezek a színek remekül passzolnak a legtöbb ház színéhez. 


Szürke műanyag kerítésléc


Fehér színű házakhoz bármi passzol, így akármilyen színű lécet választhat. Ha vakmerő, válassza a feltűnőbb színű vörös kerítéslécet, amihez remekül passzol a muskátli is. Ha inkább szolidabb színt választana, maradjon a barnánál vagy az antracit szürkénél. Míg a vörös és a barna lécek inkább rusztikus, melegebb hatást keltenek, addig a szürkék modernebb, hidegebb hatást. A homokszínű, sárga, zöld, világosbarna házfalakhoz a barna kerítésléc passzolhat leginkább, míg a fehér, halványszürke, világoskék színekhez az antracit vagy a szürke lehet remek választás. 

Bízunk benne, hogy hasznosnak találta cikkünket. Ha szeretne megosztani velünk hasznos információkat, vagy a tapasztalatát a műanyag lécekkel kapcsolatban, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot! Ha kíváncsi rá, hogy mire érdemes odafigyelni a kerítés építés során, olvassa el az erről szóló bejegyzésünket is!

 

Felhasznált forrás:

 • A műanyag káros hatásai, melyekbe sokszor bele sem gondolunk, Greenpeace: https://www.greenpeace.org/hungary/blog/5828/a-muanyag-karos-hatasai-melyekbe-sokszor-bele-sem-gondolunk/