Barion Pixel
Ez a webhely cookie-kat használ a szolgáltatások megfelelő nyújtásához, valamint statisztikai és kereskedelmi célokból. További információk az adatvédelmi irányelvről.
Elfogadom
Menü

Milyen a jó rezgéscsillapító gumilap? Minden, amit érdemes tudni

Milyen a jó rezgéscsillapító gumilap?


Tartalom:

 • Mi az a rezgéscsillapító gumilap?

 • Hol használhatók a rezgéscsillapító gumilapok?

 • Milyen típusú rezgéscsillapító gumilapok vannak?

 • Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az újrahasznosított anyagú rezgéscsillapító gumilapok?

 • Mennyire bonyolult a gumilapok telepítése?

 • Hogyan érdemes tisztítani a gumilapokat?


Mi az a rezgéscsillapító gumilap?

A rezgéscsillapító gumilap olyan gumikeverékből - jellemzően gumi granulátumból - készült anyag, amely speciális tulajdonságainak köszönhetően elnyeri az erős zajok és rezgések nagy részét. Legyen szó leejtett nehéz tárgyakról, az egyes súlyokkal vagy saját testsúllyal végzett sportgyakorlatok elvégzéséről, háztartási gépek rezgéséről, a rezgéscsillapító gumilapok hatékonyan segítenek tompítani az egyes zajokat. 

A gumi granulátum különböző ledarált gumi termékekből, például ipari gumi melléktermékekből, gumiabroncsból, gumi kábelekből, műszaki gumi termékekből keletkező anyagok. Maguk a gumilapok ilyen gumiőrleményből -általában újrahasznosított gumiabroncsból, vagy műszaki gumi darálékból - készülnek, amiket a gyártás során natúr vagy színezett poliuretán ragasztó segítségével, nagy nyomáson és hőmérsékleten préselve állítanak elő. 

Beltéri és kültéri felhasználásra egyaránt készülnek ilyen gumilapok változatos felhasználásokra. A rezgéscsillapító gumilap számtalan egyéb tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. Az edzőtermekbe-, fitnesz-, jóga stúdiókba jellemzően olyan gumilapot használnak, mely csúszásgátló és ütéscsillapító is. A biztonságos sportolásnak elengedhetetlen feltétele a megfelelő burkolattal ellátott padlózat, amely nem csúszik, kellően tömör, ugyanakkor rugalmas is, tehát komfortos minden szempontból.  A rezgéscsillapító gumiburkolatok megóvják a burkolat alatt lévő felületet a sérülésektől, illetve azokat a tárgyakat - például súlyzókat, tárcsákat, egyéb sporteszközöket -, amiket a terem használói sokszor direkt vagy véletlen ledobnak a talajra. 


Csúszásgátló gumilap

Hol használhatók a rezgéscsillapító gumilapok?

Ahogyan a neve is utal rá, az ilyen típusú gumilapok rezgés- és hangtompításra ideálisak. A felhasználási területük igen változatos: találkozhatunk velük a háztartásokban, kondi-, jóga-, fitnesz-, crossfit termekben, játszótereken, kültéri sportpályákon - például kosárlabda vagy teniszlabda pályájukon -, uszodák és medencék körül, istállókban és kennelekben, illetve lapostetők szigetelése során is szokás őket használni.  

A rezgéscsillapító gumilap nem csak segít tompítani az edzőtermi súlyzók, súlytárcsák, egyéb sporteszközök vagy ipari gépek kellemetlen hangját,  hanem a padlót is megóvják bizonyos sérülésektől. Továbbá az edzőtermi gépek alá telepített gumilapok csökkentik a zaj- és rezgésterhelést, emellett pedig növeli a gépek élettartamát is.

A mosógépek vagy szárítógépek alá elhelyezett rezgéscsillapító gumilapok rendkívül praktikusak, mivel csökkentik a gépek zaját. Aki társasházban él, pontosan tudja, mennyire zavaró tud lenni, amikor a fölöttünk lakó szomszéd mosó vagy szárítógépe rezeg, és mindent hallani lehet.

A játszótereken és sportpályákon elhelyezett burkolatok kényelmet és biztonságot teremtenek a gyermekeknek, hogy felhőtlenül tudjanak játszani. A gumiburkolatok csúszásmentesek és sokkal biztonságosabbak, mint a beton, ami egyből felsérti a gyermek térdét, ha véletlen elesik játék közben. 


Játszótéri gumilap

Milyen típusú rezgéscsillapító gumilapok vannak?

Fitnesz gumilap

A fitnesz gumilapok fitnesz-, kondi- és tornatermek padlózatának fedésére és védelmére ideálisak. Csökkentik a csúszásveszélyt, a sportolással járó zajokat, köztük az ugrálást, a gépek zaját, és a súlyzók hangját, továbbá a padlót is megóvják a különböző sérülésektől.  

Ezek a típusú gumilapok sokkal vékonyabbak, mint például azok, amiket crossfit edzőtermekben használnak. 15 mm-től 50 mm-ig terjed jellemzően a vastagságuk, ami még tökéletesen meleg és hőszigetelő burkolatnak tekinthető. Anyaguk rugalmas, tömör gumi granulátumból készült, ami hőre érzékeny.  Egyenletes és csúszásmentes, aminek köszönhetően biztonságosan lehet végezni rajtuk a legkülönbözőbb sportgyakorlatokat. Persze az óvatosság sosem árt, de az biztos, hogy a gumilapok mérsékelhetik az a fitnesz- és konditermekben végzett edzések miatti potenciális sérülések kialakulását. 


Edzőtermi csúszásmentes gumipadló


A rugalmasság azért is fontos, mert megkíméli az izületeket a változatos erőhatásoktól és megóvja az izületeket a kellemetlen sérülésektől. A fitnesz gumilapok sokszor hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, olyan helyeken is alkalmazhatók, ahol jellemzően hidegebb a hőmérséklet. A fitnesz gumilapok tökéletes választást jelentenek otthoni fitnesz-, kardió gépek alá is. Azok, akik társasházban élnek és szívesen edzenének otthonukban - különösen most a járvány időszak alatt -, azok nagy hasznát vehetik ilyen gumilapoknak, hogy elkerüljék az alsó szomszédok kellemetlen megjegyzéseit.

A fitnesz gumilapok könnyen méretre vághatók, illetve karbantartásuk és tisztításuk is egyszerű.

Tekintse meg prémium minőségű, 100%-ban újrahasznosított gumiőrleményből készült gumilap választékunkat itt.


Crossfit gumilap

A Crossfit gumilapok elsődleges felhasználási területei a Cross-funkcionális edzőtermek, mivel ezek nagyobb teherbírással rendelkeznek, mint a fitnesz gumilapok. Anyaguk ugyancsak gumiőrlemény, amit hőkezeléssel eljárással, préseléssel készítenek el. Hőszigetelő és csúszásgátló tulajdonsággal rendelkezik. Ez a típusú gumilap nem csak crossfit kondicionáló és erőnlétfejlesztő termekbe ideális, nyugodtan használható fitnesz-, kondi- és tornatermekben is, ha vastagabb és nagyobb teherbírású gumilapot keresünk.

Kíváncsi a Crossfit gumilap termékekre? Ide kattintva megnézheti őket. 


Esésvédő gumilap


Sportpálya gumilap

A sportpálya gumilapok komfortos járófelületet biztosítanak a játékhoz és a különféle sporttevékenységhez. A sportpályák felületének minősége nagyban meghatározza azt, hogy a sportoló milyen tevékenységet nyújt a pályán, legyen szó kezdő, haladó vagy profi sportolókról. Éppen ezért különösen fontos a megfelelő sportpálya gumilap kiválasztása, ami nem csak az ízületeket kíméli meg a nagy erőhatásoktól, hanem az egyéb sérüléseket is segít csökkenteni.


Sportpálya gumilap

A gumilap alsó részén vastagabb, a rugalmasság növelő stopli található. A speciális poliuretán bevonattal ellátott gumilapok rugalmas, egyenletes és csúszásmentes felületet biztosítanak a sportpályákon a balesetek megelőzése és elkerülése érdekében. A bevonat továbbá segít hosszú távon megőrizni a gumipadlók eredeti állapotát és védi őket az időjárás viszontagságaival szemben. Vízlepergető tulajdonságának köszönhetően a felületük nedvesen sem csúszik, így ha esőben támad kedvünk egy kis kosárlabdához vagy focihoz, akkor biztonságosan játszhatunk majd a pályán anélkül, hogy félnünk kellene az eséstől. A gumilapok felülete hamar szárad, nedvességálló, így télen nem fagy meg és nem fog csúszni. 

A sportpálya gumilapok tulajdonságai:

 • ütéscsillapító képesség

 • rugalmas, egyenletes, és csúszásmentes felület

 • alacsony karbantartási igény

 • fagyállóság

 • kiváló vízelvezetés

 • kevésbé tapad meg rajta a sár és a kosz

Sportpálya gumilap kínálatunkat ide kattintva megtekintheti.


Játszótéri gumilap

A kemény beton és aszfaltburkolat komoly sérülés veszélyeket rejt. A mozgásukat sokszor nehezen koordináló gyermekek a játék hevében olykor nagyokat esnek és sérüléseket szenvednek. Meg tudjuk érteni azokat a szülőket, akik emiatt kevésbé szívesen engedik be a gyerekeket bizonyos játszóterekre. Szerencsére napjainkban az önkormányzatok, létesítményüzemeltetők nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy biztonságos játszótereket alakítsanak ki a gyerekek számára. 


Játszótéri gumipadló

A játszótéri gumilapok olyan gumiőrleményből készült gumilap, mely rendkívül flexibilis, kiemelkedő kopás- és ütésálló tulajdonsággal rendelkezik, illetve UV védelemmel ellátott. Speciális poliuretán bevonattal ellátott felületének köszönhetően a gumilap nem csúszik, továbbá puha, rugalmas és egyenletes felületet biztosít a gyermekek számára a biztonságos játékhoz. A balesetek megelőzése és elkerülése érdekében hőszigetelő, vízlepergető- és vízáteresztő tulajdonsággal is rendelkezik, így száraz és fagyálló alapot biztosít. 


Esésvédő gumipadló

Gumilap állattartáshoz

Az állattartók számára kiemelten fontos a megfelelő istállópadló kiválasztása, ugyanis annak minősége, anyaga jelentősen befolyásolja az állat mindennapos közérzetét. Az istállópadló olyan környezeti tényező, amellyel az állat közvetlen, minden egyes nap érintkezik, és amely képes befolyásolni annak egészségi állapotát. 

Az istálló gumilap ideális választást jelent állattartók számára, hiszen kifejezetten állattartás céljából fenntartott istállókba, állatmenhelyekre tervezték. Ez az újrahasznosított gumiőrleményből készült gumilap speciális poliuretán bevonattal ellátott, így felülete teljesen csúszásmentes, rugalmas és egyenletes. Az istálló padlóval kapcsolatos legfontosabb követelmények között szerepel még a nagyfokú teherbíró képesség, a kopásállóság, a megfelelő keménység, illetve a jó hőszigetelés is. Az istálló gumipadlót ezen szempontok figyelembe vételével alkották meg. Rendelkezik hőszigetelő, vízlepergető- és vízáteresztő tulajdonságokkal, így száraz és fagyálló alapot biztosít. Az istálló gumilap alsó részén található ,,talpak” miatt „légpárna” keletkezik, aminek köszönhetően kiválóan tartja a hőt és a zajokat is segít mérsékelni. A gumilap segítségével akár 70%-kal csökkenthető a szalmaalomra való igény, ami már rövid távon is jelentős költségmegtakarítást eredményez.

Biztonsági és a higiéniai szempontból az is lényeges, hogy a gumilap könnyen tisztítható, gyorsan száradó és jól fertőtleníthető legyen, hogy semmiképpen se tapadjanak meg rajta a baktériumok.


Istálló gumilap


Az istálló gumilap tulajdonságai:

 • alacsony karbantartási igény

 • rugalmas, egyenletes, és csúszásmentes felület

 • vízállóság

 • állatbarát anyag és kialakítás

 • könnyű karbantartás


Egyéb gumilapok

Léteznek olyan gumilapok, amik kiemelkedő zajcsökkentő és rezgéscsillapító tulajdonságainak köszönhetően kifejezetten mosógépekhez és szárítógépek alá ajánlott. Ennek a típusú gumilapnak az ára is sokkal kedvezőbb. A mosó vagy szárítógép alá - vagy ha a gépen egymáson vannak akkor közéjük - elhelyezett rezgéscsillapító gumilap segít csökkenteni a gépek kellemetlen zaját, illetve az általuk kibocsátott rezgéseket. Képzeljen el egy otthont, ahol úgy tud dolgozni, hogy közben nem zakatol valamely nagyobb háztartási gép! Ha ilyen problémával küzd, mindenképpen érdemes kipróbálni az erre a célra kifejlesztett gumilapot. 


Rezgéscsillapító gumilap mosogatógép alá

Nyáron a medence köré telepített gumipadló segítségével biztonságossá és csúszásmentessé teheti a talajt. A fiatalok előszeretettel szaladgálnak mezítláb a csúszó medence között, aminek a vége gyakran kisebb-nagyobb esés lehet, de olykor még a felnőttek is meg tudnak csúsznak a kényelmes nyári gumipapucsukban. A medence gumilap csökkenti a balesetveszélyt, csúszásmentes talajt biztosít, amin már szabad szaladgálni! Ezt a típusú gumilapot lehet betonra is ragasztani. Mivel kültérre tervezték, így vízálló képességgel rendelkezik, tehát télen sem fog megfagyni és töredezni.


Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az újrahasznosított anyagú rezgéscsillapító gumilapok?

Napjainkban már újrahasznosított anyagú gumilapokat is lehet vásárolni, amik sokkal környezetbarátabb megoldást nyújtanak mint a hagyományos gumilapok. Ezek a gumilapok 100%-ban újrahasznosított gumiőrleményből készülnek. Mivel sokféle gumitermék kerül beolvasztásra és préselésre, így a változatos alapanyagok miatt a gumilapok alsó és felső részén előfordulhatnak sorják. Ezek a gyártási folyamat során alakulhatnak ki, de semmilyen mértékben nem befolyásolják a gumilapok minőségét, időtállóságát vagy bármely egyéb tulajdonságát. A rendszeres használat következtében a gumilap felső részén található sorja idővel elkopik, de használat előtt akár el is távolítható, ha valakit nagyon zavar. 

Újrahasznosított gumiból készült termékeink a TÜV Intézet minőségi előírásainak megfelelően kerülnek gyártásra és rendelkeznek az MSZ EN 1177:2008-as szabvány szerinti megfelelőségi tanúsítvánnyal.

A különböző típusú újrahasznosított gumilapok tartós és időtálló megoldást nyújtanak játszóterek, sportpályák, medencék, istállók fitnesz-, kondi-, jóga és egyéb edzőtermek, valamint otthoni szoba padlózatának védelmére.

Csúszásmentes felülettel rendelkeznek, így biztosan lehet rajtuk végezni bármilyen tevékenységet. Ember és non-humán állatok számára is kényelmes, sima, rugalmas és biztonságos felületet biztosítanak. Rezgéscsillapító- és ütéscsillapító tulajdonsággal is rendelkeznek, így hatásosan tompítják a kopogó, dübörgő hangokat, továbbá elnyerik a rezgéseket is. Azok, amelyek UV védelemmel ellátottak, védelmet élveznek a napsugárzással szemben és hosszútávon megőrzik eredeti színüket. 

Újrahasznosított anyagú termékeink kínálatát ide kattintva megtekintheti.


Mennyire bonyolult a gumilapok telepítése?

Laikusok számára a kültéri gumilapok - például játszótéri, sportpálya gumilapok - telepítése okozhat némi bonyodalmat. A gumilapok telepítése igényel szakmai ismereteket. Youtube videók alapján meg lehet próbálni a telepítést, bár amennyiben nem jártas ilyenfajta gumilapok telepítésében, bízza inkább szakemberre a munkát! Az a biztos! 

A beltéri gumilapok telepítését is célszerűbb kiszervezni, hiszen a megfelelő szakmai tudás ismeretében az sem egyszerű. Lehetséges, hogy több pénzügyi kárt okozunk magunknak azzal, ha mi csináljuk mint amennyit a szakember elkérne tőlünk az adott munka elvégzéséért. Ezt érdemes mérlegelni a döntés során.

Amennyiben megtörtént a gumilapok telepítése, fontos az utómunkákra is odafigyelni. A telepített gumilapoknál havonta szükséges ellenőrizni, hogy a gumilapok megfelelően illeszkednek-e egymáshoz. Ha az illesztés nem volt pontos, akkor idővel problémák léphetnek fel. A nem jó illesztés következtében szennyeződés, víz kerülhet a gumilapok közé, ami megrövidíti majd az élettartamukat. Ellenőrizni szükséges továbbá, hogy megfelelően biztosított-e a vízelvezetés, illetve a szándékos rongálás és vandalizmus nyomaira is érdemes ügyelni. 

Kültéri használat esetén a gumilapokat egyenletes és kemény talajra, például sima betonra vagy burkolt felületre lehet telepíteni. Beltérben elegendő őket egyszerűen az elképzelt mintázat szerint lefektetni. Alapesetben nem szükséges a gumilapot az aljzathoz ragasztani, de speciális poliuretán ragasztó segítségével rögzíthető is. Kültéren mindenképp javasolt a ragasztani a gumilapokat!

Az oldalunkról ingyenes letölthető gumilap telepítési útmutatót itt tudja elérni. 


Hogyan érdemes tisztítani a gumilapokat?

A gumilapok takarítása és karbantartása nem igényel sok időt, amennyiben tudatosan tudjuk, mit hogyan kell csinálni. A kültéri játszótéri, sportpálya gumilapokat hetente szükséges (lenne) cirokseprűvel vagy nem túl erős vízsugárral tisztítani. 

Az edző-, fitnesz-, jóga vagy egyéb beltéri gumilapokat és érdemes időnként seprűvel megtisztítani és vizes felmosó ronggyal áttörölni, hiszen a tartós napi használat következtében meg tud ragadni rajtuk a kosz. A beltéri gumilapok porszívóval is takaríthatók, ami azért is jó, mert a porszívóval alaposabb munkát lehet végezni.

Amennyiben szennyeződés, például kiömlött ételmaradék, italfolt, kerül a gumilapokra, akkor vizes kefés padlótisztító géppel javasoljuk őket megtisztítani. Ha ilyen eszköz nem áll rendelkezésre, akkor a szokásos vizes kefés módszerrel és nem maró tisztítószerrel is megoldható a tisztítás.

A gumilapok felületét, évente egy alkalommal javasolt újratömöríteni lapvibrátoros tömörítő géppel. A gumilapok felszíne idővel, a rendszeresen napi használat miatt már nem lesz annyira tömör és rugalmas, mint a kezdetekben volt, de ezen szerencsére lehet segíteni. Amennyiben a gumilapokat zúzottkő alapépítményre telepítette, akkor a telepítést követő 6 hónapon belül javasolt a lerakott felületet vibráló lappal vagy döngöléssel újratömöríteni. A későbbiekben évente egyszer elegendő megismételni a folyamatot.

A tisztítószerek használatának kiválasztását ne vegyük félvállról! Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy miből készült az a gumiburkolat, amit megvásároltunk, illetve, hogy milyen mértékben ellenálló a különböző tisztító anyagokkal szemben. Az általunk forgalmazott gumilapokról érdemes tudni, hogy az 5%-os szalmiákkal, telített konyhasó oldatokkal szemben teljes mértékben ellenállók, illetve az 5%-os hypó oldattal szemben csak mérsékelten. Ha teheti, ilyet más gumilapok esetében se alkalmazzon, mert könnyen felmarhatja a gumilapot, és onnantól kezdve kevésbé lesz ellenálló a környezeti hatásokkal és baktériumokkal szemben. 

Érdemes még tudni, hogy a burkolat benzinnel és motorolajjal véletlenszerűen, és csak rövid ideig terhelhető. Ha üzemanyag szennyeződést került a gumilapokra, akkor azonnal el kell távolítani azt a gumilap felületről, mert tartósan sérülhet!

A burkolatot nyílt lángtól, illetve parázstól védeni kell! A gumi a nagy hő hatására megolvad, ami a gumiburkolat deformálódásához vezet. 


Összefoglalás

A színes gumilapok és a gumitekercsek segítségével változatos és kényelmes járófelület alakítható ki konditermekben, fitnesz termekben, játszótereken, sportpályákon, és az istállókban. Ha eddig még nem szánta rá magát a gumilapok vásárlására, akkor reméljük, ez az összefoglaló cikk segítséget nyújtott ahhoz, hogy átlássa az egyes termék varianciákat és megismerje a gumilapok tulajdonságait is.

Tartalomhoz tartozó címkék: gumilap